
Romania are cea mai mica amprenta ecologica din Uniunea Europeana (UE), echivalentul a 1,4 planete, iar la nivel mondial cerinta umanitatii este cu 50% mai mare decat capacitatea de regenerare a planetei, se arata in concluziile Raportului Planeta Vie, publicat de organizatia World Wide Fund of Nature (WWF).
„Printr-un calcul simplu, raportand suprafata Planetei la numarul de locuitori ai acesteia, rezulta o suprafata de teren de care este nevoie, pentru a se asigura necesarul de resurse si pentru a se neutraliza deseurile generate de consumul nostru. Astfel, se calculeaza amprenta ecologica (ecological footprint), index ce masoara presiunea pe care omenirea o exercita asupra ecosistemelor”, explica WWF citata de Agerpres.
Potrivit lui Magor Csibi, directorul WWF-Romania, rezultatul are de-a face mai mult cu prabusirea industriei decat cu viziunea strategica a guvernelor. „Desi s-au facut cativa pasi pe traiectoria sustenabilitatii in ce priveste gestionarea padurilor si a raurilor, lipseste abordarea holistica, ce incorporeaza schimbarile climatice si protejarea naturii, in general, in procesele de planificare generala”, considera Csibi.
Acesta a adaugat ca provocarea este, pentru Romania si pentru restul lumii, sa creasca prosperitatea economica in mod semnificativ, fara sa creasca amprenta de carbon.