
Disputa legata de gazelor de sist se reaprinde. Un profesor roman care preda la New York sustine ca tara noastra ar avea rezerve cat sa-si asigure consumul pentru mai bine de un secol, dar ca exploatarea este blocata de firme concurente. Geologii spun ca nu doar americanii, ci si rusii cauta gaze de sist in Romania.
CE a declansat procedura de infringement in cazul Romaniei din cauza interdictiei asupra exporturilor de gaze
Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania: Pretul gazelor ar trebui liberalizat in 60 zile
Parcul Eolian Fantanele-Cogealac a inceput perioada de testari
Petrom reduce numarul de benzinarii
Constantin Cranganu spune ca administratia energetica americana estimeaza rezerve de gaze ascunse in rocile Romaniei, de peste 1.000 de miliarde de metri cubi. Adica de peste 140 de ori mai mari decat produce Romania in fiecare an. Tocmai de acea, sustin unii specialisti, ca in spatele protestele de anul trecut, fata de intentia amercianilor de la Chevron de a exploata gaze de sist la Pungesti, in judetul Vaslui, s-ar fi aflat alte interese.
„Scopul a fost realizat. A fost intarziata explorarea si exploatarea cu 4-5 ani din cauza acestei propagande venita dinspre est, hai sa o spunem pe aia dreapta”, spune Cornel Dinu, profesor universitar Facultatea de Geologie.
„In momentul de fata sunt si alte companii, inclusiv Gazprom, care fac explorari pentru gaze de sist in diverse zone ale tarii”, sustine Constantin Cranganu, profesor universitar The City University of New York.
In schimb, rusii de la Gazprom, care au si ei patru perimetre concesionate in vestul tarii, spun ca nu-i intereseaza gazele de sist.
„Scopul nostru este gaz sau titei conventional. Nu are nimic comun cu gazele de sist. Scrie clar in acordul petrolier”, spune Vadim Smirnov, director general Nis Gazprom.
In acest moment, pe teritoriul Romaniei nu mai exista nicio sonda de explorare a gazelor de sist. Chiar si la Pungesti, in judetul Vaslui, americanii de la Chevron au terminat explorarile si asteapta sa afle ce rezerve sunt in adancuri. Localnicii, dar si organizatiile ecologiste cred altceva despre oprirea lucrarilor.
„(Reporter: Mediul natural din zona a fost afectat cumva?) Din ce am observat noi nu. Acum probabil ca au venit si alegerile, acea sonda au luat-o de acolo si liniste totala”, considera Matei Alexandru, reprezentant Asociatia Romania Fara Fracturare.
Romania mai are rezerve de gaze conventionale pentru cel mult zece ani de acum inainte, spun specialistii.