
Noua instalatie nucleara nord-coreeana de imbogatire a uraniului ii da acestei tari potentialul de a obtine mai multe arme nucleare, a avertizat ieri ministrul american al apararii, Robert Gates, citat de AFP.
Un om de stiinta american, Siegfried Hecker, a povestit ca a vizitat in urma cu o saptamana, in complexul nuclear de la Yongbyon, o uzina moderna de imbogatire a uraniului echipata cu cel putin 1.000 de centrifuge.
„Opinia mea este ca nord-coreenii au un program nuclear in derulare de mai mult timp. Cred ca detin arme nucleare”, a declarat Robert Gates in Santa Cruz, Bolivia, unde participa la un summit al ministrilor apararii din cele doua Americi.
„Coreea de Nord a ignorat o serie de rezolutii ale Consiliului de Securitate al ONU. Ei isi continua tentativele de a exporta arme. Faptul ca au realizat aceste instalatii este deci in mod clar un subiect de ingrijorare si vine ca o adaugire a faptul ca de multa vreme ei ignora Natiunile Unite. Pentru noi nu este o surpriza”, a mai declarat Gates.
Nord-coreenii au instalatii sofisticate de imbogatirea uraniului
Hecker, profesor la Universitatea Stanford, a povestit pentru New York Times, ca a fost stupefiat de cat de sofisticata e noua instalatie si ca a comunicat Casei Albe.
I s-a spus ca instalatiile produceau deja uraniu slab imbogatit, dar crede ca nu clar daca uzina este pe deplin operationala.
Cei care l-au insotit la vizita la uzina i-au spus ca exista deja 2.000 de centrifuge care produc uraniu slab imbogatit pentru alimentarea unui reactor nuclear si au declarat ca este vorba despre un program civil de productie a energiei electrice.
Sala de control este „surprinzator de moderna” si s-ar putea gasi in orice uzina din Statele Unite, a remarcat Hecker.
Intrebat despre motivele pentru care nord-coreenii au permis vizita unui om de stiinta american, Gates a raspuns: „Nu am nicio idee despre motivatia lor. Sincer, cred ca este prematur sa vorbim despre o strategie diplomatica”.
Declaratiile ministrului american al apararii, Robert Gates, au fost facute dupa summitul de la Lisabona, in cadrul caruia, pe agenda de discutii a liderilor NATO a fost si subiectulscutului antiracheta.