In bataia vantului: presiune pe investitorii in eolian

În b?taia vântului: presiune pe investitorii în eolian
In bataia vantului: presiune pe investitorii in eolian
In bataia vantului: presiune pe investitorii in eolian

Investitii puse sub semnul intrebarii, decizii intarziate si strategii de business schimbate „la 360 de grade“. Ar putea fi consecintele reducerii numarului de certificate verzi pentru energia regenerabila

Declaratiile oficiale legate de posibilitatea unui numar mai mic de certificate verzi acordate investitorilor au declansat unele nemultumiri pentru companiile prezente pe acest segment. Operatorii de parcuri eoliene si-au facut deja simulari in baza valorii reduse a certificatelor si au ajuns la concluzia ca nu mai pot rambursa imprumuturile bancare si nu isi pot asigura o marja de profit rezonabila.

„Nu stiu ce vor face pana la urma ANRE si Ministerul Energiei, cat de clare le sunt responsabilitatile, pe ce analize si pe ce asa-zisa monitorizare conteaza. Dar, in opinia mea, trebuie mentinuta atractivitatea pentru resursele alternative si un sprijin semnificativ pentru acelea de interes pentru Romania, inclusiv vantul, soarele si microhidroenergia“, spune Jean Constantinescu, expert in energie, fost director general al Transelectrica si al Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei.

Potrivit lui, consumatorul de energie trebuie sa plateasca contravaloarea certificatului verde, dar fara sa-i fie majorata factura din aceasta cauza, asa incat nu ar avea sens agitatia declansata de consumatorii din industrie care vor dispensa de certificat. Altfel, crede expertul, oficialii par sa nu fie pregatiti de schimbari in acest an, limitandu-se la asa-zisele „monitorizari“. Certificatul verde se va tranzactiona, cel mai probabil, tot la valoarea maxima, de 55 euro, deoarece productia de energie verde este inca sub cota obligatorie, de 9%. „Deocamdata, ministerul s-a lansat cu critici severe la adresa Transelectrica, acuzata ca ar fi acordat prea multe permise de racordare. Mi se pare o mare greseala. Mai degraba ar fi trebuit sa-i atentioneze pentru faptul ca de vreo sapte ani nu s-a mai construit nimic serios in retea. Este nevoie de cat mai multa energie curata din tara, iar dezvoltarea retelei trebuie sa urmeze cerintele clientilor“, adauga Constantinescu. Acesta subliniaza ca, in cazul in care ar fi fost atente la ce se intampla prin Europa, „guvernele noastre“ ar fi dezvoltat o strategie de sprijinire a dezvoltarii acestei infrastructuri, inclusiv pentru interesul investitorilor privind sursele de echilibrare.

Altfel, potrivit reprezentantilor Asociatiei Romane pentru Energie Eoliana (RWEA), proiectele eoliene functionale din Romania au generat aproximativ 3.200 de locuri de munca, iar in 2012 o treime din investitiile straine directe au avut ca sursa proiecte de energie  eoliana. In total, cei 2.000 de MW pe care Romania ii obtine in prezent din vant sunt rezultatul unor investitii totale de peste 3 miliarde de euro. Defalcand, in Romania, fiecare MW instalat are in spate investitii de 1,57 milioane de euro, din care circa un milion de euro este pretul turbinei, iar restul de 570.000 de euro se cheltuie pe studii tehnice, achizitia de terenuri, plata avizelor, transporturi, constructii de drumuri si retele electrice, statii de inalta tensiune si altele. „Din 2010, de cand, practic, putem vorbi de primele proiecte eoliene implementate in Romania, au fost instalati, in decurs de doi ani, circa 2.000 de MW“, spune Ionel David, presedinte RWEA.

In ciuda acestei intense dezvoltari de proiecte, la nivelul anului 2012 cota de 12% de energie regenerabila din consumul brut de energie electrica al Romaniei (prevazuta de lege) nu a fost indeplinita si s-a situat doar la 8% din consumul total. Concret, care sunt asteptarile oamenilor din industrie pentru 2014? Ei bine, anul viitor, cu siguranta vor suferi schimbari atat numarul, cat si limitele de variatie in piata ale pretului certificatului verde, in contextul in care ANRE a declarat deja ca va scadea numarul de certificate, de la 3 la 2,6 pentru un MWh produs in microhidrocentrale, si de la 6 la 5 certificate verzi pentru un MWh produs in parcurile solare.

„Dar aceste cifre par deocamdata simple estimari. Normal, ar trebui facut un calcul cost–beneficiu, plecand de la situatiile din piata si evolutia tehnologiilor. Costurile de investitii in fermele solare si eoliene s-au redus mult in ultimii trei ani, ajungand acum la circa 950 euro/kW. In orice caz, decidentii n-ar mai trebui sa se folosesca de certificate ­verzi pentru a transfera subventii mascate la grupurile termo neviabile, ca in prezent“, explica Jean Constantinescu. Ramane de vazut ce se va intampla.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *