
Coalitia pentru Mediu din Romania isi exprima profunda ingrijoare fata de recenta nominalizare a lui Stelian Fuia, pentru functia de ministru al agriculturii. Principalul motiv al ingrijorarilor se refera la indelungata sa cariera in cadrul companiei Monsanto, cel mai mare producator de organisme modificate genetic la nivel mondial.
Extras din prezentarea lui Stelian Fuia[1]: “Manager Vanzari – Monsanto Romania SRL (1995-1996); Business Development Manager pentru Europa Centrala si CIS (fostul URSS) – Monsanto Europe SA, Brussels, Belgia (1996-1999); Director Comercial – Monsanto Romania Ltd. (1999-2002)”.
Ministerul agriculturii din Romania are o istorie nedemocratica legata de organismele modificate genetic. In fruntea ministerului agriculturii s-a aflat pana in prezent Valeriu Tabara (fost ministru al agriculturii in perioadele 1994-1996 si 2010–2012), cunoscut pentru conflictul de interese pe aceasta tema, prin stransele sale legaturi contractuale cu compania Monsanto[2].
Domnul Stelian Fuia s-a pronuntat deja pe tema organismelor modificate genetic, afisand o sustinere neconditionata pentru aceasta biotehnologie[3]. Acesta a votat, de exemplu, in favoarea legii ce prevede introducerea deliberata in mediu si introducerea pe piata a organismelor modificate genetic. Legea 247/2009 aduce modificari in ceea ce priveste sistemul de autorizare a OMG intr-un mod care favorizeaza exploatarile agricole cu organisme modificate genetic, reduce accesul la informatia de mediu si exclude ONG-urile din consultarile in legatura cu acest domeniu.
De mentionat ca deputatul PDL Stelian Fuia se numara printre codasii clasamentului Votul Verde 2010 (ocupa mai précis locul 280 din 333 ) gratie numarului ridicat de absente din Plen si de voturi contrare pozitiei expertilor Votul Verde pe legile cu impact asupra mediului votate in Camera Deputatilor in perioada septembrie 2009 – iulie 2010.
Consideram ca obiectivitatea si profesionalismul domnului Stelian Fuia sunt deja compromise, acesta neputand sa isi exercite in interes public, functia de Ministru al Agriculturii.
Monsanto este o corporatie multinationala, cel mai mare producator de organisme modificate genetic la nivel mondial, aceasta companie fiind acuzata de manipulare si de trafic de influenta in SUA, India, America Latina, generand numeroase probleme sociale, de sanatate, de asemenea fiind responsabila de saracirea comunitatilor agricole in zone in care se cultiva intensiv culturi modificate genetic, probleme de mediu si sanatate.[4]
Organism Modificat Genetic (OMG) sau Transgenic este termenul cel mai folosit pentru a defini o planta de cultura sau un animal, carora, prin intermediul unor tehnici de inginerie genetica li s-au transferat gene de la alte specii: plante, animale, bacterii, virusuri sau chiar gene umane, pentru a le conferi anumite proprietati noi. OMG au cauzat deja numeroase probleme de sanatate, mediu precum si economice in intreaga lume, reprezentand un subiect de disputa intre cercetatori si factorii de decizie.
Prioritatile agriculturii nu pot include OMG. Porumbul modificat genetic MON810 este singura planta modificata genetic autorizata pentru cultivare in Romania. Acest porumb dezvolta toxine ce ataca un daunator al porumbului (viermele sfredelitor) care nu reprezinta o problema in agricultura romaneasca. Drept urmare, porumbul modificat genetic nu are cautare in randul agricultorilor romani. Conform datelor oficiale, suprafetele de porumb modificat genetic au scazut drastic in ultimii ani[5].
De asemenea, soia modificata genetic – o nostalgie cunoscuta a lui Stelian Fuia, precum si a lui Valeriu Tabara, are avantaje indoielnice. Romania a fost singurul stat din lume care a declarat productie mai mare la hectar in cazul soiei modificate genetic, comparativ cu soia nemodificata genetic. Aceasta declaratie nu a fost niciodata sustinuta printr-un raport oficial.
Reamintim de rezultatele numeroaselor studii stiintifice[6] care arata efectele negative ale OMG asupra sanatatii si mediului. State importante din UE au interzis cultivarea de OMG in baza acestor studii. Printre aceste state se numara Franta, Germania, Austria, Ungaria, Bulgaria, Luxemburg.
Conform sondajelor de opinie[7], consumatorii romani nu doresc sa consume OMG. Conform sondajului de opinie Omnibus, realizat in Romania in 2010, 74% dintre romani s-au declarat impotriva consumului de produse modificate genetic iar 81% doresc interzicerea OMG. Un nou sondaj Omnibus din Romania confirma inca o data ca 74% dintre romani sunt impotriva consumului de organisme modificate genetic. Domnul Stelian Fuia nu ne poate asigura ca isi va onora obligatia fata de opinia publica in activitatea sa ministeriala.
Prin urmare, Coalitia de Mediu solicita:
Primului Ministru desemnat Mihai Razvan Ungureanu sa inainteze o noua nominalizare pentru postul de Ministru al Agriculturii
PDL precum si coalitiei politice aflate la guvernare, retragerea sprijinului lui Stelian Fuia pentru aceasta functie.
Pentru detalii va rugam contactati:
Ramona Duminicioiu – Presedinte Centrul de Informare asupra organismelor modificate genetic InfOMG Tel/Fax: 0264 599 204; Mobil: 0746 337 022; E-mail: [email protected] Web: www.infomg.ro
Costel Popa – presedinte
Secretariatul Coalitiei: Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis
Str. Constantin Sandu-Aldea nr. 22, sector 1, Bucuresti
Tel./Fax: +40 21 230 03 53
Coalitia de Mediu din Romania s-a constituit in noiembrie 2009, ca rezultat al Forumului ONG-urilor de Mediu. Coalitia isi propune sa contribuie la dezvoltarea durabila a Romaniei si la implicarea societatii civile in acest proces.
Obiectivele coalitiei se refera la: cresterea constientizarii populatiei si a implicarii acesteia in actiuni de protectia mediului, imbunatatirea calitatii educatiei in domeniul dezvoltarii durabile, constientizarea si responsabilizarea factorilor de decizie, implicarea ONG-urilor in dezvoltarea politicilor publice de mediu, imbunatatirea reprezentativitatii ONG-urilor si a cadrului institutional in care acestea isi desfasoara activitatea. Mai multe despre misiunea Coalitiei de Mediu si activitatea acesteia la http://www.coalitiademediu.ro/ .
Membrii Coalitiei pentru Mediu din Romania sunt exclusiv organizatii neguvernamentale de mediu:
- Centrul de Informare asupra Organismelor Modificate Genetic – InfOMG
- Actiunea Civica Directa
- Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis
- Actiunea Ecologica Romana
- Amoeba Eco Center
- Asociatia 22 Decembrie 1989
- Asociatia Agent Green
- Asociatia AGORA – Grup de Lucru pentru Dezvoltare Durabila
- Asociatia ALMA-RO
- Asociatia ARIN
- Asociatia Biosilva
- Asociatia Brasovul Verde
- Asociatia Centrul pentru Strategia de Dezvoltare Durabila
- Asociatia de Ecoturism din Romania
- Asociatia de Hidroecologie si Bioclimatologie
- Asociatia de Turism si Ecologie Caltun – Club UNESCO
- Asociatia EcoAssist
- Asociatia Ecologica Turismverde
- Asociatia Ecologie-Sport-Turism
- Asociatia Ecologista “Floare de Colt”
- Asociatia EcoPrut
- Asociatia Ecouri Verzi
- Asociatia Greeninitiative
- Asociatia Grupul Milvus
- Asociatia Heidenroslein
- Asociatia Iubim Natura
- Asociatia Mai Bine
- Asociatia MaiMultVerde
- Asociatia pentru Dezvoltare Durabila Dunarea de Jos
- Asociatia pentru Dezvoltare Durabila Timis
- Asociatia pentru Mediu si Turism Ulmul Cerasului
- Asociatia pentru Protectia Liliecilor din Romania
- Asociatia pentru Protectia Mediului Green Cross Simleul Silvaniei
- Asociatia Salvati Dunarea si Delta
- Asociatia Sighisoara Durabila
- Asociatia Tinerilor pentru Excelenta
- Asociatia Tinutul Secuiesc Verde
- Asociatia Transilvania Verde
- Asociatia Turistica Sportiva Civica si Ecologista Clubul de Cicloturism “Napoca”
- Asociatia WWF Programul Dunare-Carpati Romania
- Centrul de Consultanta Ecologica Galati
- Centrul Regional de Supraveghere Ecologica “Muntii Apuseni”
- Clubul de Ecologie si Turism “Floarea Reginei”
- Clubul de Ecologie si Turism Montan Albamont
- Clubul de Turism si Ecologie Transmont Fagaras
- Clubul Eco Montan “Origini Verzi”
- Clubul Ecologic Transilvania
- Clubul Sporturilor Montane Hunedoara
- Eco-Civica
- Ecotop Oradea
- Federatia Reteaua de Actiune pentru Clima
- Focus Eco Center
- Fundatia ACTIVITY pentru Resurse Umane si Dezvoltare Durabila
- Fundatia pentru Parteneriat
- Fundatia TERRA Mileniul III
- Geo Natura
- Mare Nostrum
- Organizatia GeoEcologica ACCENT
- ProPark Fundatia pentru Arii Protejate
- Re.Generation
- Societatea Carpatina Ardeleana
- Societatea Ornitologica Romana
- Tinerii Ecologi Romani din Iasi
- UJPI Dolj
- ViitorPlus – Asociatia pentru Dezvoltare Durabila
- Fundatia de Ecologie si Turism POTAISSA
- Asociatia ECO Sud-Vest Romania
- Fundatia Strawberrynet
- Asociatia 34Life
[1] Prezentare Stelian Fuia: http://www.facebook.com/note.php?note_id=148553045158324
[2] CV Valeriu Tabara: http://www.infomg.ro/storage/Photos/Valeriu_Tabara_Curriculum_Vitae.pdf
[3] Interviu Radio Romania Actualitati (Stelian Fuia – min. 06′):
http://www.romania-actualitati.ro/controverse_asupra_plantelor_modificate_genetic-27662
[4] 270.000 de fermieri ecologici au dat in judecata Monsanto http://www.infomg.ro/web/ro/Home/2010-2011/3/1500
[6] Studii stiintifice: http://www.infomg.ro/web/ro/Resurse/Studii_stiintifice/
[7] Sondaj OMNIBUS, apr. 2010 http://www.infomg.ro/storage/Photos/Sondaj%20OMNIBUS_OMG.pdf
Sondaj OMNIBUS, mai 2011 http://www.greenpeace.org/romania/ro/campaigns/omg/activitati/organismele-modificate-genetic/