Cele mai bune antibiotice din gradina

Usturoiul, ceapa, mararul, busuiocul, cimbrul si hreanul actioneaza asupra bacteriilor in acelasi mod ca si antibioticele. Spre deosebire de acestea, „medicamentele” din natura au mai putine efecte secundare. Considerat de foarte mult timp un „aliment-miracol”, usturoiul este recunoscut datorita continutului bogat in vitamine (complex B, C), in minerale (calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc si…

Citește mai departe

Fructele si legumele nu ne apara de cancer

Consumul regulat de fructe si legume are doar foarte mic impact in ceea ce priveste protejarea impotriva cancerului, arata un studiu recent la care au participat peste 500.000 de europeni. Intreaga mitologie cu privire la legumele si fructele care protejeaza organismul de diferite forme de cancer a fost rasturnata de cercetarea internationala care demonstreaza ca,…

Citește mai departe

Cum sa fii „verde” de Sarbatorile Pascale

Fiecare dintre noi poate sa fie „verde” de sarbatoarea Invierii Domnului. Si asta fara sa incalcam traditiile si nerefuzandu-ne nimic. Semnificatia religioasa deosebita, frenezia cadourilor, mo-men-tele petrecute cu cei dragi, bucatele traditionale si datinile stravechi fac din Sarbatorile de Pasti un prilej de bucurie pentru fiecare dintre noi. Acestea presupun insa si o crestere impresionanta…

Citește mai departe
Consumul de carne procesata sporeste riscul mortii premature

Carnea, o otrava?

Conform unor statistici recente, peste un milion de romani prefera regimul lacto-vegetarian, renuntand complet la consumul de carne. Pe de alta parte, la nivel mondial, in anul 2005, existau nu mai putin de un miliard si jumatate de vegetarieni sau de lacto-vegetarieni, multi dintre ei provenind din tari unde consumul carnii era, pana nu demult,…

Citește mai departe

Targ de produse traditionale la USAMV

Clujenii pot cumpara horinca, branza de oaie, branza cu marar, carnati afumat, silvoita, prune uscate sau prajitura creata din Maramures. 15 producatori traditionali si-au adus produsele in parcarea Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara. Clujenii pot merge astazi si maine la Targul de produse traditionale, desfasurat in parcarea Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina…

Citește mai departe

Sistemul alimentar, un factor decisiv asupra mediului

Un raport al SDC (Sustainable Development Commission), organizatie din Regatul Unit al Marii Britanii, recomanda reducerea cantitatii de deseuri si a alimentelor bogate in grasimi si zaharuri. Raportul, publicat recent de SDC, evidentiaza faptul ca eliminarea deseurilor, reducerea alimentelor bogate in grasimi si zaharuri, a carnii si a produselor lactate ar avea un aport imens…

Citește mai departe

Ploiesti: Legumicultura, afacere de familie la Balta Doamnei

Forfota mare in aceasta perioada in comuna prahoveana Balta Doamnei, unde 90% dintre locuitori se ocupa cu legumicultura. Solariile se intind pe suprafete generoase, in fiecare gospodarie inaltandu-se constructiile acoperite cu folie transparenta. Din vanzarea rosiilor, a castravetilor si a ardeilor traiesc mai toti din localitate. Produsele lor ajung pe tarabele comerciantilor din toata tara….

Citește mai departe

Profesorii aradeni si cei maghiari colaboreaza pentru obtinerea de extracte vegetale

Reprezentantii Universitatii de Vest „Vasile Goldis” au derulat impreuna cu Universitatea din Nyiregyhaza (Ungaria) un proiect de cercetare intitulat „Studiul in vitro al unor extracte vegetale de origine naturala, cu accent pe efectul lor potential antitumoral”. „Motivatia proiectului este determinata de cresterea pe plan mondial a morbiditatii tumorale care determina elaborarea unor terapii antitumorale eficiente….

Citește mai departe

Margarina face bine doar in reclame

Margarina si maioneza ar preveni bolile de inima. Cel putin asa afirma producatorii. Medicii ii contrazic insa si ne atentioneaza ca margarina ne poate creste colesterolul. Mai bine mai putin unt decat margarina, spun medicii nutritionisti. Desi producatorii sustin ca metoda de fabricare a margarinei s-a imbunatatit, doctorii devin cam sceptici atunci cand vine vorba…

Citește mai departe

Criza ii face sa manance din gunoi

Conserve si legume stricate, haine vechi si cate o bucata de tabla asigura supravietuirea saracilor din Marasesti. Pentru ca nu au ce manca, sute de localnici tabara zilnic pe masina de gunoi care aduce deseuri la groapa de la Haret. Declarata zona defavorizata din cauza lipsei de unitati industriale, orasul Marasesti este in declin pe…

Citește mai departe

Pesticidele maresc riscul de aparitie a bolilor

Daca un pacient diagnosticat cu ulcer mananca legume si fructe care contin aceste substante toxice, crizele gastrice se vor accentua, avertizeaza cercetatorii Expunerea la anumite tipuri de pes-ticide, identificate cel mai adesea in continutul produselor agricole, mareste riscul de boli ale tiroidei, cel putin in cazul femeilor. Aceasta este concluzia unui studiu realizat de un…

Citește mai departe

Cate chimicale contine hrana noastra?

Am auzit de nenumarate ori ca alimentatia ar trebui sa-i ofere organismului energia si substantele nutritive necesare fara sa-l suprasolicite, in caz contrar existand riscul unor boli precum cele de inima sau cancerul. Cu toate astea, o mare parte din dieta zilnica este alcatuita din chimicale periculoase. Autoritatile nationale si internationale permit folosirea in industria…

Citește mai departe

India a refuzat vinetele modificate genetic

Guvernul din India a respins cultivarea primelor legume modificate genetic pe teritoriul tarii. Semintele de vinete transgenice pe care compania Monsanto a vrut sa le vanda fermierilor indieni nu au fost acceptate de autoritati din cauza lipsei unor studii complexe cu privire la efectele organismelor modificate genetic asupra sanatatii omului si asupra mediului inconjurator. In…

Citește mai departe

Vanata modificata genetic pentru culturile din India

Autoritatile indiene vor decide azi daca permit plantarea primelor legume transgenice. Sustinatorii consumului de organisme modificate genetic spun ca acestea vor salva lumea de criza hranei, in timp ce ecologistii sustin ca sunt toxice pentru populatie. Vanata modificata genetic ar putea fi prima leguma transgenica plantata pe teritoriul Indiei, informeaza publicatia britanica „The Times”. Aceasta…

Citește mai departe

Magiunul cucereste Berlinul

Anul 2010 a inceput cu dreptul pentru producatorii romani de alimente care au participat la targul „Saptamana Verde” de la Berlin. Nemtii au fost cuceriti de marfurile romanesti care au marea calitate de a fi mai ieftine decat cele produse in Germania. Dar nu numai acest lucru a fost apreciat, ci si faptul ca sunt…

Citește mai departe

Ce pericole il pandesc pe omul modern

Traieste mai mult decat stramosul lui. Dar, spre deosebire de el, omul modern este mai fragil din punct de vedere fizic, puterea lui constand mai ales in capacitatile intelectuale. Progresul tehnic, care ne-a facut viata mai comoda, este si principalul dusman al sanatatii. Dar nu este singurul. La o prima vedere, principala diferenta dintre reprezentarile…

Citește mai departe

Alimentele procesate contin cantitati prea mari de sare

Multe din alimentele procesate, mai ales sosurile, cremele si produsele din carne, contin prea multa sare, potrivit unui studiu realizat de cercetatorii australieni, publicat in American Journal of Clinical Nutrition. Oficialitatile din domeniul sanatatii publice incearca sa determine producatorii sa reduca nivelul de sare din alimentele procesate. Marea Britanie si Franta au reusit sa faca…

Citește mai departe

Sa invingem gerul, cu bucatele potrivite

Care sunt alimentele miraculoase, sanatoase si suficient de puternice pentru a proteja impotriva temperaturilor extreme? Leacuri babesti sau ingrediente testate stiintific? Cu cat mercurul scade mai abrupt in termometre, cu atat se umplu mai abitir oalele si farfuriile. Exista o conceptie veche de cand lumea care spune ca, pe timp de iarna, organismul trebuie sa-si…

Citește mai departe

Siliciul intareste oasele si parul

Multa vreme, rolul siliciului in organism nu a fost cunoscut. Acum, este in topul celor mai importante minerale. El se gaseste, din fericire, in majoritatea legumelor si a fructelor, iar carentele sunt rare. Este unul dintre mineralele cel mai putin studiate, motiv pentru care nu se cunoaste exact cantitatea zilnica de care avem nevoie. Siliciul…

Citește mai departe

„Omul pesterii” s-a mutat la Bucuresti

Jurnalistul Magor Csibi si-a propus sa experimenteze pret de trei luni cum se traieste eco intr-un oras mare. Fostul europarlamentar vrea sa se convinga ca poate fi liber intr-o societate dependenta de tehnologie, de consum si de mijloace poluante de transport. Magor Csibi si-a luat inima-n dinti si pe 10 ianuarie a pornit pe un…

Citește mai departe

Sfecla rosie protejeaza ficatul

Pentru ca se numara printre putinele legume care nu isi pierd proprietatile prin gatire, sfecla rosie este preferata nutritionistilor. Specialistii sustin ca, desi e dulce, ea nu are multe calorii si, in plus, este bogata in substante care te ajuta sa iti mentii sanatatea organismului, sa iti revii dupa o boala si chiar sa tratezi…

Citește mai departe

In Anglia incepe educatia pentru un trai sanatos

Marea Britanie lanseaza prima mare strategie alimentara pentru un mod de viata sanatos, in care restaurantele si fast-food-urile trebuie sa afiseze cantitatea de zahar si de grasimi din produsele lor, potrivit The Telegraph Guvernul britanic a elaborat un „cod alimentar sanatos” ce solicita folosirea limitata de personaje de desene animate cunoscute, pentru promovarea alimentelor nesanatoase,…

Citește mai departe

Preparate eco pe masa de Revelion

Carnatii din vanat, palinca de Oas, cozonacul si biscuitii cu scortisoara sunt preferatele romanilor pentru festinul de Anul Nou. Mancarea ecologica constituie o alternativa gustoasa si sana-toasa la produsele traditionale facute din carne de porc. Preparatele ecologice ajung de Sarbatori fie pe mesele celor care vor sa fie in pas cu stilul „verde” de viata,…

Citește mai departe

Medicii recomanda, de sarbatori, portii echilibrate de alimente si bauturi traditionale

Medicii recomanda ca, de sarbatorile de iarna, care dureaza aproape doua saptamani, sa fie consumate alternativ si echilibrat alimente si bauturi traditionale in locul preparatelor tip fast food si a sucurilor industriale, chiar daca tentatiile sunt mari, iar oferta foarte diversa. „Mai sunt doar cateva zile pana la Craciun, iar oamenii vor intra in febra…

Citește mai departe