Cum „invie” oamenii inghetati

Unul dintre cele mai stranii fenomene inregistrate vreo-data de stiinta – trezirea la viata a oamenilor cazuti prada inghetului, uneori timp de ore sau chiar zile – si-a gasit, se pare, o explicatie. Descoperirea ar putea avea implicatii majore atat pentru conservarea organelor recoltate pentru transplant, cat si pentru proiectele legate de criogenia umana, scrie…

Citește mai departe

Ce indulcitori sunt de preferat

Gustul dulce al alimentelor poate fi obtinut cu zaharuri naturale, natural-industriale sau folosind produse artificiale. Cea mai sanatoasa optiune este, fireste, cea naturala. Unii indulcitori de sinteza, precum zaharina si ciclamatii, sunt foarte contestati de specialistii in domeniu. Inlocuitorii artificiali ai zaharului pot fi fara calorii, categorie din care fac parte aspartamul (E 951), acesulfamul-K,…

Citește mai departe

Zilnic, baie de lumina si peste gras

Un studiu, publicat recent in revista New England Journal of Medicine, releva noi beneficii ale vitaminei D, la nivelul cartilajelor si al muschilor. De asemenea, este posibil ca aceasta vitamina sa fie utila in prevenirea unor forme de cancer. Pana acum, in mod curent, vitamina D era considerata indispensabila in consolidarea sistemului osos. Potrivit profesorului…

Citește mai departe

Cancerul din alimente

Efectele cancerigene ale alimentelor rezultate din reziduri sunt coplesitoare, se arata intr-un raport emis de consilierii presedintelui american. Comisia de Boli Cancerigene a adaugat ca pe piata sunt utilizate peste 80.000 de substante chimice artificiale, multe dintre ele nefiiind studiate indeajuns pentru a se vedea daca sunt sigure pentru consum. Cei doi medici americani, oncologul…

Citește mai departe

Toxinele care accelereaza pubertatea

Fenolii, ftalatii si fitoestrogenii din alimentele, bauturile si substantele cu care venim in contact au determinat scaderea, in ultimii ani, a varstei la care apare pubertatea la fetite. Ambalajele alimentare, biberoanele, anumite produse cosmetice (sampoane si lacuri de unghii) au determinat in ultimii ani o scadere a mediei de varsta la care apare pubertatea. Efectul…

Citește mai departe

Omega 3 previne cancerul de colon

Cei care mananca peste si alte alimente bogate in acizii grasi Omega 3 au un risc mai redus de a face cancer de colon, arata un studiu recent publicat in American Journal of Epidemiology. Mai multe cercetari care au avut ca subiecti atat animale, cat si un esantion redus de persoane, sugereaza ca suplimentele care…

Citește mai departe

Pro si contra consumului de carne

Dieta in care predomina grasimea animala este asociata cu un risc crescut de boli. Ca sa nu devina o sursa de substante nocive, trebuie sa tinem cont de calitatea si de cantitatea carnii consumate. Asupra riscurilor la care ne expunem consumand carne rosie atragea atentia, inca din 2007, un studiu al World Cancer Research Fund…

Citește mai departe

Arsenic – posibil leac pentru leucemie

Un grup de cercetare din China sustine ca persoanele care sufera de leucemie se pot vindeca prin tratament cu arsenic, substanta cunoscuta mai ales din cazurile de otravire, noteaza Reuters. Folosind arsenic, s-ar elimina necesitatea chimioterapiei pentru bolnavii de leucemie. „Parul nu cade, iar functiile maduvei nu sunt blocate”, spune coordonatorul studiului, Zhang Xiaowei, de…

Citește mai departe
produse

Chimicalele din cosmetice grabesc pubertatea

Substantele chimice din ambalajele alimentelor, din parfumuri, din lotiuni si din sampoane deregleaza productia de hormoni si pot declansa pubertate precoce, potrivit cercetatorilor de la Scoala de Medicina „Mount Sinai” din New York, SUA. Acestia au analizat efectele pe care le au asupra sanatatii trei chimicale ce se regasesc in compozitia a numeroase ambalaje si…

Citește mai departe

Biberoanele din plastic ar putea fi toxice: Danemarca, trei state americane si Canada au interzis folosirea compusului chimic BPA in produsele pentru copii

Biberoanele din plastic ar putea fi toxice pentru copii. Comunitatea stiintifica din intreaga lume se afla in mijlocul unei controverse privitoare la prezenta substantei Bisfenol A (BPA) in materialul din care sunt facute majoritatea produselor din plastic. Danemarca, trei state americane si Canada au interzis prin lege folosirea compusului chimic in fabricarea biberoanelor. Dezbateri similare…

Citește mai departe

Fructele si legumele nu ne apara de cancer

Consumul regulat de fructe si legume are doar foarte mic impact in ceea ce priveste protejarea impotriva cancerului, arata un studiu recent la care au participat peste 500.000 de europeni. Intreaga mitologie cu privire la legumele si fructele care protejeaza organismul de diferite forme de cancer a fost rasturnata de cercetarea internationala care demonstreaza ca,…

Citește mai departe
Consumul de carne procesata sporeste riscul mortii premature

Carnea, o otrava?

Conform unor statistici recente, peste un milion de romani prefera regimul lacto-vegetarian, renuntand complet la consumul de carne. Pe de alta parte, la nivel mondial, in anul 2005, existau nu mai putin de un miliard si jumatate de vegetarieni sau de lacto-vegetarieni, multi dintre ei provenind din tari unde consumul carnii era, pana nu demult,…

Citește mai departe

Autoritatile din New York vor plati compensatii celor care s-au imbolnavit dupa prabusirea turnurilor

Suma de bani va proveni dintr-un fond de asigurare cu finantare federala, in valoare de aproximativ un miliard de dolari, controlat de autoritatile din New York. Autoritatile din New York au convenit sa plateasca un total de 657,5 milioane de dolari pentru cei peste 10.000 de salvatori si muncitori care sustin ca s-au imbolnavit inhaland…

Citește mai departe

„Super-rosia” cu proprietati anticancer

O „super-rosie” creata de cercetatorii italieni poate fi alimentul perfect pentru prevenirea declansarii cancerului la prostata, a declarat, marti, directorul World Foundation of Urology (WFU), informeaza ansa.it. Lansand campania „Saptamana luptei impotriva cancerului la prostata” in Italia, Mauro Dimitri, presedintele WFU, a declarat ca „super-rosia” creata de cercetatorii de la Institutul Biomolecular din cadrul Centrului…

Citește mai departe

Substanta nociva, in sucurile de fructe pentru copii

Cercetatorii descopera tot mai multe produse alimentare care contin substante nocive, pe care le ingeram zilnic. Ultima descoperire vizeaza sucurile de fructe. Specialistii din cadrul Universtitatii de la Copenhaga au gasit un nivel ridicat de antimoniu (stibiu) in sucurile baute de milioane de copii. Acest element chimic favorizeaza cancerul si, in cantitati mari, provoaca decesul….

Citește mai departe

Vaccin din tutun pentru cancerul limfatic

In cazul limfomului non-Hodgkin (un tip de cancer care afecteaza limfocitele), cercetatorii de la Bayer au creat un nou tratament, care consta intr-un vaccin personalizat din frunze de tutun. Obiectivul terapiei este de a activa sistemul imunitar al pacientului, si astfel, acesta sa detecteze si sa distruga celulele maligne. In acest sens, specialistii folosesc o…

Citește mai departe
Ziua interna?ional? pentru prevenirea exploat?rii mediului în timp de r?zboi ?i conflicte armate

Armata franceza si-a folosit propriii soldati in teste nucleare pentru a verifica efectul radiatiilor

Un document secret publicat de ziarul „Le Parisien” scoate la lumina testele nucleare efectuate de Franta in desertul Sahara, intre anii 1960 – 1966. Potrivit documentului, armata franceza a provocat explozii nucleare in Algeria, pentru a testa impactul radiatiilor asupra omului. Soldati francezi si din Legiunea Straina au fost folositi pe post de cobai. Influentati…

Citește mai departe

Cate chimicale contine hrana noastra?

Am auzit de nenumarate ori ca alimentatia ar trebui sa-i ofere organismului energia si substantele nutritive necesare fara sa-l suprasolicite, in caz contrar existand riscul unor boli precum cele de inima sau cancerul. Cu toate astea, o mare parte din dieta zilnica este alcatuita din chimicale periculoase. Autoritatile nationale si internationale permit folosirea in industria…

Citește mai departe

Alimentele procesate, vinovate pentru boli grave

Din cauza aditivilor continuti, aceste produse sunt cauza a 70% din afectiuni. Sarea si E-urile din alimentele industrializate pot fi responsabile pentru aparitia bolilor cardiovasculare, maladiei Alzheimer si chiar a cancerului. Un studiu realizat de cercetatorii australieni si aparut in publicatia „American Journal of Clinical Nutrition” arata ca multe alimente procesate, mai ales sosurile si…

Citește mai departe

Calculatorul – risc de rahitism

O echipa de cercetatori de la Universitatea Newcastle din Londra sustine ca rahitismul poate fi adaugat listei bolilor la care sunt expusi copiii care petrec prea mult timp in fata calculatorului. Specialistii spun ca aparitia acestei boli, atat de des intalnita in secolul XXI, este cauzata de lipsa cronica de vitamina D din organism. Medicii…

Citește mai departe

Agresiunea asupra mediului

Ecologia este definita drept stiinta a vietii -deopotriva a Naturii si Omului- care studiaza Mediul Inconjurator, elaborand principiile si metodologiile necesare integrarii si armonizarii conduitei umane cu procesele firesti ale naturii. Mediul inconjurator reprezinta  obiectul principal de studiu al ecologiei, fiind una dintre notiunile ce sta la baza acestei stiinte. Conceptul de „mediu” poate fi…

Citește mai departe

Ce pericole il pandesc pe omul modern

Traieste mai mult decat stramosul lui. Dar, spre deosebire de el, omul modern este mai fragil din punct de vedere fizic, puterea lui constand mai ales in capacitatile intelectuale. Progresul tehnic, care ne-a facut viata mai comoda, este si principalul dusman al sanatatii. Dar nu este singurul. La o prima vedere, principala diferenta dintre reprezentarile…

Citește mai departe

Unt sau margarina?

Majoritatea producatorilor de grasimi vegetale isi promoveaza produsele apeland la un siretlic. Ajutati de sloganul, „ulei/margarina fara colesterol”, ei incearca sa induca consumatorului ideea ca aceste produse sunt o alternativa mai sanatoasa decat grasimile de origine animala. Este adevarat ca grasimile de origine vegetala nu contin colesterol, acesta gasindu-se doar in grasimile de origine animala,…

Citește mai departe