
Sunt deseurile o sursa de energie regenerabila?
Mitul conform caruia deseurile sunt o sursa de „energie regenerabila“ este unul periculos si trebuie suprimat, inainte ca si mai multi bani publici sa fie cheltuiti pentru dezvoltarea incineratoarelor.
Mitul conform caruia deseurile sunt o sursa de „energie regenerabila“ este unul periculos si trebuie suprimat, inainte ca si mai multi bani publici sa fie cheltuiti pentru dezvoltarea incineratoarelor.
Expunerea la pesticide este foarte periculoasa pentru sanatatea aparatului cardiovascular. Iata rezultatul unui studiu aparut in Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism in cadrul caruia cercetatorii portughezi atrag atentia asupra efectelor nocive ale chimicalelor policlorinate dintre care face parte si DDT-ul. Desi acesta a fost interzis in mult tari inca din anii ’70, se foloseste…
2014 a fost un an bun pentru agricultura ecologica. Acest tip bogat de agricultura care protejeaza si sustine diversitatea vietii pe Pamant se bucura de tot de mai multa popularitate pe masura ce fermierii se straduiesc sa se adapteze la schimbarile climatice si la modelul intensiv si invechit de agricultura, bazat pe chimicale – incluzand…
Se discuta putin, accidental si deloc convingator, prin partile locului, despre promovarea „agriculturii ecologice”, sintagma protejata si atribuita Romaniei de UE, pentru definirea acestui sistem de agricultura similar cu conceptele de „agricultura organica” sau „agricultura biologica”, utilizate in alte state membre. Rostul agriculturii ecologice este acela de a produce hrana mai curata, mai potrivita metabolismului…
Custodele ariei protejate, Agentia pentru Protectia Mediului (APM) Cluj-Napoca, si asociatia Apáthy István Egyesület, organizatia care deruleaza proiectul, au stabilit un plan de management al zonei localizate pe raza municipiilor Dej si Gherla, dar si a comunelor Mica si Mintiu Gherlii. Reprezentantii institutiilor abilitate (Apele Romane, Garda de Mediu, Consiliul Judetean, Jandarmeria Romana), dar si…
Desi R. Moldova a inregistrat in ultimii ani progrese in cadrul politicilor de mediu si dezvoltare durabila, totusi, ea se confrunta cu probleme grave legate de gestionarea apelor reziduale, a deseurilor municipale solide si conservarea biodiversitatii. Acestea sunt concluziile facute de catre expertii internationali care au elaborat cel de-al treilea Studiu de Performante in Domeniul…
In perioada 1990-2011, in Europa, au disparut 50% din fluturii de pasune. Constatarea alarmanta a fost facuta de Agentia Europeana de Mediu (AEE), potrivit careia la originea acestui fenomen stau agricultura intensiva si abandonarea pajistilor din regiunile muntoase, in special in sudul si vestul Europei. Iar in anumite zone din nord-vestul continentului, fluturii nu mai…
Pentru a putea evalua efectele globale pe care utilizarea terenului le are asupra mediului si pentru a ne ajuta in luarea unor masuri de prevenire, un grup de cercetatori sub conducerea Centrului Helmholtz de Cercetare a Mediului (UFZ ) a creat o harta a utilizarii terenurilor in lume. Bazata pe diversi indicatori de intensitate a…
Tot mai multi fermieri braileni aleg sa practice un tip de agricultura ale carei produse, desi mai costisitoare, sunt din ce in ce mai apreciate si cautate de consumatori: agricultura de tip ecologic. Statistici ale Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR) Braila arata ca in ultimii ani suprafetele agricole care au intrat in circuitul…
Cercetatorii francezi au demonstrat legatura dintre organismele modificate genetic si dezvoltarea cancerului • Comisia Europeana, prin Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara, a respins raportul celor din Caen, spunand ca probele stiintifice nu sunt suficiente • Practic, s-a incurajat comertul cu alimente nocive, pentru a nu se „supara” americanii • Interesele politice primeaza si in fata sigurantei alimentare? La nivelul Uniunii Europene…
In acest an suprafetele cultivate in sistem eco sunt de aproape 6.300 ha, adica de circa 4,5 ori mai mari decat in 2007 * a crescut si numarul de producatori, la 60 de agenti economici * Tot mai multi fermieri braileni aleg sa practice un tip de agricultura ale carei produse, desi mai costisitoare, sunt…
In viitor, dupa 2014, agricultura europeana ar trebui sa tina mai mult seama de mediul inconjurator. Pentru a-i determina pe fermieri, Comisia Europeana a propus, printre altele sa conditioneze in proportie de 30% subventiile acordate de practicile ecologice. Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghisan Operatiunea este insa scumpa si anevoiasa, spun statele membr,e care dezbat…
In perioada 12-16 aprilie 2012 o echipa de cercetatori din Romania, Cehia si Spania condusa de zoologul Jaroslav Červinka se va deplasa in judetul Calarasi, in Dobrogea si in arii naturale din Bulgaria in judetele Veliko Tarnovo, Silistra, Dobrich, Burgas, Yambol, Haskovo si Stara Zagora pentru o actiune de monitoring specific la specia de sacal auriu. Studiul …
Rezervatia Biosferei Delta Dunarii (RBDD) are o noua lege [1] care reglementeaza organizarea si coordonarea actiunilor de conservare a naturii din arealul sau. De ce? Asociatia Salvati Dunarea si Delta saluta evenimentul si isi exprima speranta ca prevederile noului act pot deschide calea rezolvarii unor probleme pe care vechile reglementari le blocau. Dintre aspectele pozitive,…
Reducerea drastica a numarului de colonii de albine producatoare de miere, in conditiile globalizarii, folosirii nerationale a pesticidelor si ale schimbarilor climatice, precum si impactul economic al fenomenului au fost examinate la primul simpozion international apicol romano-francez, organizat miercuri la Facultatea de Agronomie din Bucuresti. „Colocviul stiintific apicol romano-francez „Flora melifera si declinul albinelor” extinde…
Reducerea drastica a numarului de colonii de albine producatoare de miere, in conditiile globalizarii, folosirii nerationale a pesticidelor si ale schimbarilor climatice, precum si impactul economic al fenomenului au fost examinate la primul simpozion international apicol romano-francez, organizat miercuri la Facultatea de Agronomie din Bucuresti. ‘Colocviul stiintific apicol romano-francez ‘Flora melifera si declinul albinelor’ extinde…
Ecosistemul britanic este in pericol din cauza unei reactii in lant produse de oameni. Cresterea populatiei, pesticidele si agricultura intensiva distrug plantele, insectele si animalele, de a caror existenta depind speciile salbatice. La jumatate de veac dupa ce americanca Rachel Carson, unul dintre pionierii miscarii ecologiste, a descris in cartea sa „Silent Spring”(„Primavara tacuta”, in…
14 specii reprezentate de 123 de rase si linii pure de animale se regasesc la ora actuala pe Lista resurselor genetice animale in stare critica, in pericol de disparitie si a celor vulnerabile. Desi ar trebui sa fie protejate, Ministerul Agriculturii nu a dat inca nici un ban in 2009 pentru conservarea acestor specii. 13…
De multe ori de-a lungul istoriei, omenirea a fost pusa sa aleaga, si in functie de ceea ce am ales, viata noastra ca specie, ca vietuitoare pe aceasta planeta, a urmat o cale noua, insa in mod sigur diferita fata de felul in care am trait pana atunci. Si de foarte multe ori in istorie,…
Romania este trasa la raspundere la Curtea Europeana de Justitie pentru incalcarea prevederilor tratatului de aderare referitoare la managementul ariilor naturale protejate. Ministerul Mediului a lansat in aceeasi zi cea de-a treia sesiune de finantare a proiectelor din domeniul biodiversitatii, prevazuta de Programul Sectorial „Mediu”. Vezi in partea dreapta Ghidul solicitantului si Formularul cererii de…
Agricultura intensiva practicata in Uniunea Europeana distruge habitatul a numeroase animale si asa amenintate cu disparitia. Este concluzia unui raport al Comisiei Europene prezentat la inceputul saptamanii si care invita guvernele sa-si dubleze eforturile pentru a proteja zonele vulnerabile. Executivul european se bazeaza pe datele unui studiu considerat cel mai complet privind biodiversitatea in Europa…
Desi cucul era una dintre cele mai des intalnite pasari salbatice in peisajul avifaunistic britanic, in ultimii ani perechile de cuci s-au rarit atat de mult incat ornitologii au inclus specia in paginile „Red List”. Efectivele acestor pasari cantatoare au scazut cu aproximativ 59 % comparativ cu anul 1960 si cu 30% in ultimii 12…
Pamantul tarii este cea mai valoroasa avutie naturala a intregii natiuni si a generatiilor viitoare, este vesnic si constituie conditia materiala a existentei oricarei productii. Importanta pamantului in agricultura este deosebita, el constituind principalul mijloc de productie, deoarece, prin invelisul sau de sol, este izvorul de hrana al plantelor. Acesta, cu ajutorul energiei solare, transforma…
Fluturii britanici isi traiesc anii cei mai grei, in ultimul sfert de secol. Numeroase specii sunt astazi pe cale de disparitie in urma verilor reci si ploioase. O vara umeda, o agricultura intensiva si dezvoltarea locuintelor ameninta 12 specii de fluturi, ale caror numar de indivizi este cel mai scazut din ultimii 30 de ani….
Despadurirea reprezinta totalitatea actiunilor prin care padurile sunt inlaturate complet de pe anumite suprafete atat din cauze naturale cat mai ales din cauze antropice. Principala cauza a despaduririlor o constituie expansiunea agricola. Nu trebuie omisa nici expansiune urbana. Functiile padurii in echilibrul mediului inconjurator : – pastreaza si amelioreaza calitatea mediului; – are rol de…
Directia Apelor Banat a intocmit un raport cu referire la gospodarirea calitativa a apelor in vestul tarii, transmite corespondentul AMOS News. In spatiul hidrografic Banat au fost identificate 18 corpuri de apa subterana, dintre care 17 sunt ape freatice, iar altul este de adancime. In zona Timisoara au fost inregistrate depasiri ale indicatorilor de amoniu…
Agricultura intensiva si dejectiile oraselor deversate in marile fluvii ale lumii, care se varsa, apoi, in mari si oceane, au determinat o crestere ingrijoratoare a suprafetelor marine lipsite de oxigen. Astfel, s-a constatat ca, din anul 1999 si pana anul trecut, numarul acestor zone s-a triplat, ajungandu-se la o suprafata totala a zonelor moarte care…
Desertificarea este procesul de degradare a terenurilor provocat de variatiile de clima si impactul uman. Ea afecteaza in special terenurile uscate care sunt deja fragile din punct de vedere ecologic.
Un grup de 13 parlamentari a depus la Secretariatul General al Camerei o noua propunere legislativa. Legea privind utilizarea, conservarea si protectia solului a fost opera mai multor parlamentari PNL, UDMR si PSD.
Romania este una dintre cele mai importante tari in cadrul programului Natura 2000, pentru ca include cinci regiuni biogeografice diferite. Potentialele Situri de Importanta Comunitara acopera circa 13% din intreg teritoriul tarii noastre.