
RAPORT ONU Ghetarii din jurul lumii se topesc din cauza temperaturii in crestere de pe glob, cei mai afectati fiind cei de la Polul Nord si Polul Sud, dar si cei din Alaska, Argentina si Chile, potrivit unui studiu al Organizatiei Natiunilor Unite, transmite Wall Street Journal.
Raportul ONU cuprinde o serie de studii stiintifice care arata ca ghetarii din nord-vestul Statelor Unite si sud-vestul Canadei, dar si cei din Muntii Asiei, mai ales din Himalaya, au fost afectati de incalzirea globala trecand printr-un proces de topire.
„Studiile arata o tendinta clara de topire a ghetarilor, strans legata de clima din ce in ce mai calda”, a declarat la Cancun – unde are loc o conferinta pe tema schimbarilor climatice la care participa si o delegatie a Romaniei – directorul executiv al Programului Natiunilor Unite pentru Mediu (UNEP), Achim Steiner.
Raportul a fost prezentat in cea de-a doua saptamana a conferintei care a reunit delegatii din 194 de tari. In timp ce asteptarile privind marile teme aflate in discutie au fost reduse la tacere, unele guverne sustin ca spera ca unele mici acorduri sa fie semnate totusi. Printre acestea se numara si acordul privind finantarea tarilor in curs de dezvoltare care se lupta cu efectele schimbarilor climatice , cum ar fi inundatiile, eroziunea regiunilor de coasta si altele.
Chiar daca topirea totala a unui ghetar ar putea dura chiar si cateva secole, ghetarii mai mici se topesc intr-un ritm mult mai rapid, iar asta poate afecta comunitatile care depind de ei pentru alimentarea cu apa, a mai evidentiat studiul UNEP. Mai mult, topirea ghetarilor poate duce si la inundatii, potrivit documentului.