
In Germania, se desfasoara o dezbatere pe tema tranzitiei energetice promise de guvern, dupa renuntarea la energia nucleara. Voci din guvern pun la indoiala posibilitatea de a atinge obiectivele fixate, scrie La Tribune (18 iulie).
80% din populatie este de acord cu renuntarea la energia nucleara. Se pune insa problema modului in care poate creste proportia energiilor regenerabile in mixul energetic, economisirea energiei fara a se recurge in mod excesiv la centralele pe carbune, deosebit de poluante, evitand, in acelasi timp, sa creasca prea mult preturile, pentru renuntarea totala la nuclear pana in 2022.
Ministrul Economiei si Tehnologiei, Philipp Rössler (FDP), a declarat pentru ziarul Bild ca “guvernul trebuie sa schimbe directia daca locurile de munca si competitivitatea intreprinderilor ar fi amenintate” si ca un pret abordabil al energiei este “prioritatea centrala”.
Ministrul mediului, Peter Altmeier (CDU), spune ca vor fi “eforturi uriase” pentru a reduce consumul de energie cu 10% inainte de 2022.
Aceste declaratii fac parte dintr-o strategie politica inainte de alegerile legislative din 2013.
Ministrul mediului o recunoaste: “Daca oamenii sunt convinsi ca virajul energetic reuseste, avem sanse mari la viitoarele alegeri”.
Seful grupului parlamentar SPD, Thomas Opperman, decara pentru Süddeutsche Zeitung ca “Politica guvernului sa limiteaza la o politica de anunturi” si explica: “Lipseste actiunea: introducerea in retea de noi capacitati de productie nu inainteaza si integrarea energiilor regenerabile esta intr-un punct mort”.
Purtatorul de cuvant al grupului parlamentar ecologist din Bundestag, Hans-JosefFell, spune ca trebuie explicat opiniei publice ca enegiile regenerabile nu sunt raspunzatoare decat cu 2% de cresterile de pret ale energiei.