
Statul s-a dovedit pana acum cel mai mare suporter al curentului eco in Romania, fara subventiile puse la dispozitia companiilor sau consumatorilor multe dintre proiectele din acest domeniu neavand sanse de concretizare.
Intre 2005 si 2012 in cadrul programului „Rabla” statul a scos din circulatie si a casat aproape 450.000 de autovehicule, subventionand cu peste 400 milioane de euro achizitia a peste 215.000 de masini noi. Chiar si asa, daca in 2007 varsta medie a unui autoturism era de 11,2 ani, in 2012 aceasta a ajuns la 13 ani, potrivit calculelor ZF pe baza datelor DRPCIV.
Problema este ca tot statul este de vina pentru aceasta statistica pentru ca efectul rabla a fost aproape anulat de introducerea taxei de poluare, care a incurajat importurile de masini second-hand.
„Realitatea demonstreaza ca indiferent de cele mai bune intentii ale programului «Rabla», trebuie optimizata in primul rand taxa de poluare. Mai mult, noul timbru de mediu nu doar ca va sustine imbatranirea, ci o va incuraja deoarece taxa se va micsora cu pana la 90% pentru masinile foarte vechi. In acest context, banii cheltuiti pana acum pe programul «Rabla» sunt aruncati pur si simplu pe geam”, a subliniat Constantin Stroe, vicepresedintele Dacia. Noul timbru de mediu care va intra in vigoare la mijlocul lunii martie prevede o crestere a taxei pentru masinile Euro 3 si 4, dar o micsorare a taxei cu pana la 90% in cazul autoturismelor mai vechi de 10-15 ani. Procentul detinut de autoturismele mai noi de doi ani a scazut semnificativ in ultimii sase ani, ajungand de la 23% in 2007, anul de „boom” al pietei auto locale, la 3% in 2012, potrivit datelor Directiei Regim Permise de Conducere si inmatriculare a Vehiculelor (DRPCIV). Imbatranirea parcului auto conduce automat la cresterea poluarii, dar afecteaza si businessul service-urilor oficiale si al importatorilor auto pe masura ce proprietarii de masini vechi se indreapta catre service-uri neoficiale.
„Subventii” de 550 de milioane de euro pentru energia verde
Sectorul auto nu este singurul pe care statul a incercat sa-l „inverzeasca” prin intermediul unor scheme de sprijin. Anul acesta, valoarea sprijinului pus la dispozitie de statul roman pentru producatorii de energie regenerabila va ajunge la 550 de milioane de euro, potrivit datelor publicate de Autoritatea Nationala pentru Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), pentru ca pana in 2020 valoarea totala a acestei scheme sa fie de peste 10 miliarde de euro.