
In ciuda ultimelor decenii in care au avut loc defrisari Pamantul devine din ce in ce mai verde.Un studiu publicat de revista Nature Climate Change arata ca in ultimul deceniu pamantul a deveni mai verde.
Cu toate ca in Africa de Sud si Asia de Sud-Est au avut defrisari masive, studiul arata ca declinul din aceste zone a fost recuperat prin cresterile de copaci si arbusti din savanele din Africa si Australia.
Plantele absorb un sfert din dioxidul de carbon pe care oamenii il degaja in atmosfera prin arderea carburantilor fosili. Dar odata cu cresterea plantelor verzi aceasta absorbtie a crescut. Acest lucru va duce la incetinirea schimbarilor climatice, afirma autorii studiului.
Cercetatorii au studiat modul in care plantele si vegetatia absorb dioxidul de carbon si au dezvoltat o noua tehnica de a face din aceste schimbari biomasa vegetala folosind masuratori prin satelit ale schimbarilor in radiatia de radiofrecventa emise de suprafata Pamantului. Aceasta tehnica este numita cuptor cu microunde pasiv . Cercetatorii au declarat ca au extras informatiile privind vegetatia de la mai multi sateliti si le-au comparat cu cele din ultimele doua decenii. Astfel, au descoperit ca in perioada 2003- 2012 valoarea totala a vegetatiei de la sol a crescut cu aproximativ 4 miliarde de tone de carbon.
Ceea ce i-a uimit pe cercetatori arata ca, in medie, astazi Australia este mai verde decat acum doua decenii. Asta in ciuda urbanizarii masive si a defrisarilor.