
Ai in mana un PET? Aparatorii mediului spun ca PET-ul din mana ta are tot atatea sanse sa ajunga la reciclat pe cate sanse ai tu sa castigi la LOTO.
Organizatorii recicloniadei 2011, care a avut loc in Capitala, la 9 iunie, au crezut in miracole
si-au cumparat chiar bilete la LOTO pentru invitati, doar-doar s-o-ndura unul in plus sa se gandeasca si la sanatatea planetei de maine si sa inceapa sa recicleze.
Cele mai importante proiecte de mediu si de voluntariat au facut echipa buna cu centrele de colectare din Bucuresti si-au deschis sezonul reciclarii pentru bucuresteni. Recicloniada din campusul Grozavesti a adunat asociatiile si ONG-urile de mediu din Capitala, care au pus la dispozitia bucurestenilor recipiente pentru colectarea tuturor deseurilor reciclabile. Printre activitatile pregatite pentru toti bucurestenii la Recicloniada s-au numarat ateliere eco, spatii verzi de relaxare, lecturi urbane cu Radu Paraschivescu invitat special si un concert SISTEM.
Organizatorii si-au asteptat invitatii cu recipientele de colectare deschise pentru PET-uri, teancuri de hartie, sticle, tonere si cartuse de imprimanta, becuri sau electronice uzate si alte vechituri. Toate acestea, in cadrul unui proiect amplu de colectare a tuturor tipurilor de deseuri reciclabile pe care Primaria Muncipiului Bucuresti il ofera in cadrul campaniei „Tu faci Bucurestiul”.
Conform unui raport pe mediu lansat de Comisia Europeana la finalul lunii mai 2011 pentru Romania, doar 18 metale sunt reciclate in proportie de peste 50%, in vreme ce majoritatea metalelor nu ajung nici macar la o rata de reciclare de 1%. Un bucurestean genereaza aproximativ 350 kg de gunoi pe an, prin urmare, o familie de trei persoane depune anual peste o tona de gunoi. Tinta de colectare pentru deseuri electronice si electrocasnice recomandata de Uniunea Europeana statelor membre este de 4 kg/cap de locuitor in fiecare an, iar Romania are o rata de colectare de doar 1,0-1,5 kg/cap de locuitor in ultimii ani.
Organizatorii Recicloniadei isi propun sa faca din acest eveniment unul de traditie pentru Capitala, pentru incurajarea bucurestenilor in a colecta selectiv si pentru a oferi toate informatiile care tin de reciclarea deseurilor.
In acelasi timp se inmultesc si proiectele centrate pe dezvoltare durabila, care folosesc fonduri europene pentru a pregati specialisti capabili sa aprecieze importanta mediului inconjurator. Unul dintre cele mai recente proiecte de acest fel este „Pro competent”, proiect finantat din Fondul Social european (FSE), prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) si Guvernul Romaniei, pentru calificari si certificari de competente pentru o dezvoltare durabila. Promotorul proiectului este Comitetul Sectorial pentru Formare Profesionala in domeniul Protectiei Mediului (CSFPM). Obiectivul major al acestui proiect vizeaza implementarea Cadrului National al Calificarilor in corelare cu Modelul European al Calificarilor si dezvoltarea si consolidarea CSFPM, prin infiintarea a opt centre de evaluare de competente profesionale si elaborarea a doua standarde ocupationale in domeniul protectiei mediului.