
Alimentatia vegetariana exercita un efect protector impotriva bolilor cardiovasculare, lucru care confirma importanta unui regim echilibrat.
Intr-un studiu realizat de cercetatori de la Universitatea Oxford si aparut in The American Journal of Clinical Nutrition, se apreciaza ca riscul de spitalizare si/sau de deces din cauza unui accident cardiac scade cu o treime la vegetarieni.
Concluzia a fost formulata dupa observarea catorva zeci de mii de britanici (din care o treime erau vegetarieni), care au furnizat informatii despre obiceiurile lor alimentare, practicarea unei activitati fizice, consumul de alcool sau fumatul.
Cercetatorii le-au masurat tensiunea arteriala si nivelul colesterolului.
Dupa analizarea acestor parametri si observarea persoanelor cuprinse in studiu, ‘echipa a ajuns la concluzia ca riscul cardiac scade cu 32%, lucru care se explica in mare parte prin efectele regimului vegetarian asupra colesterolului si presiunii arteriale’. Practic, fara a fi nevoie neaparat de regim vegetarian, se confirma importanta consumului moderat de carne si a unor cantitati insemnate de fructe si legume.