Vino in „Craiova curata”!

9-19 iunie. Zece zile in care Primaria Craiova, Gazeta de Sud si partenerii acestora (Delta, Ford) isi doresc sa schimbe o mentalitate profund gresita: „Gestul meu nu conteaza”. O campanie in urma careia punctele de intrare/ iesire din oras vor deveni curate, iar gramezile de moloz si resturile materialelor de constructie vor disparea.

Ne dam seama de ceea ce avem abia atunci cand suntem departe si ni se face dor. Il vedem dintr-odata frumos si decent si simtim ca ne lipsesc stradutele inguste si aleile cu pietre de rau in care ne stalcim pantofii, dar care ne amintesc de vremea bunicilor sau de inceputurile modernizarii, cand carutele incepusera sa fie inlocuite cu masinile negre de epoca. Il descoperim, uimiti, cand ne intoarcem de prin locuri straine, mai cochet decat inainte, cu cate o strada nou-asfaltata, cu flori ridicate in vazduh si revarsate din ghiveci, cu cate o terasa pitita in vreo curte de casa veche. Ne e mai drag ca inainte, dar gandim ca e al nostru si ca ni se cuvine. Din lene, devenim neatenti si-l lasam „sa fie” fara sa ne pese. Pasam responsabilitatea altcuiva din obisnuinta, gandind ca gestul nostru nu conteaza si ne asteptam ca peste noapte sa fie perfect. Dar fapta noastra?…

In toate punctele cardinale

Centura de Nord. Spre Combinat. Pe partea dreapta, un morman de moloz si resturi de materiale pentru constructii. Angajatii din primarie socotesc: aici este nevoie de trei camioane, de un buldoexcavator si o vola. „Mergi de drag pe Centura si te trezesti cu mizeria asta!”, gandeste cu voce tare unul dintre ei. Ne urcam in masina si mergem mai departe. Cateva sute de metri in fata, la fel. Peisajul ramane acelasi si spre Tancodrom. Doar cu oameni, fara utilaje, nu se poate face mare lucru nici aici. La Simnicu de Sus, cineva si-a facut de cap ani de-a randul. Intrarea in Craiova dinspre comuna, inainte de giratoriu, iti da fiori. Primarul localitatii, Jeana Fulga, spune ca terenul apartine Armatei. Par vreo 10.000 de metri patrati acoperiti cu placi din beton ramase de la constructii, moloz, pietre. Mergem mai departe, spre zona Termo. Alte mormane. Vole, buldozere, camioane. La fel se intampla si la intrarea dinspre Ghercesti. „Pe vremuri”, spune cineva, „cautam etichete, bilete, orice, ca sa vedem de la ce magazin provin gunoaiele, ca sa stim cui cerem socoteala”. Aici e de trimis adresa Primariei Ghercesti, sa-si curete mizeria. Dincolo, celei din Podari. Mai este nevoie de oameni si de utilaje si in zona Aeroportului si la ANL-uri, la iesirea spre Malu Mare, langa UM Facai, pe Raului, iesirea spre Breasta si pe strada Eliza Opran. Gunoaiele ridicate vor fi duse la groapa de la Mofleni, EcoSud fiind una dintre firmele care sprijina aceasta campanie.

Raspunsul nostru

Campania „Craiova curata” este fapta noastra. Este gestul acela marunt, unul dintre zecile pe care trebuie sa ni le asumam si pe care le putem face fiecare dintre noi pentru a putea spune apoi ca si orasul nostru este la fel de curat ca Sibiul, ca Brasovul, Oradea sau Targu Mures… Vor urma altele. Un gest cenzurat, o fractiune de secunda de gandire inainte sa aruncam hartia aiurea, sa tintim cu sticla sau cutia de suc in gardul viu de pe marginea trotuarului, sa scuipam din metru in metru, sa aruncam cojile de banane pe geamul de la masina. O fapta care nu ne costa nimic, un gest care trece dincolo de politic, de campanii electorale, de imagine. Pentru ca ne implica pe toti.
„Traim intr-un mediu tot mai poluat si, din pacate, nu suntem straini de acest fenomen”, recunoaste primarul Antonie Solomon. „Or, daca vrem sa avem un aer curat, sa nu ne fie rusine de imaginea orasului in care convietuim, trebuie sa schimbam aceste lucruri. Craiova va deveni oras european atunci cand oamenii vor intelege sa respecte mediul in care traiesc si sa se respecte, unii pe altii. Multumesc celor implicati in aceasta campanie si incurajez permanent astfel de initiative”.

Cum te poti implica?

Participa la actiunea noastra si ajuta-ne sa pastram Craiova curata. Inscrie-te cu un e-mail pe adresa [email protected] sau [email protected] si intra in programul de voluntariat. Citeste in curand in GdS alte detalii despre campanie.

Sursa: Gazeta de Sud

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *